Egy régi írásom: Világvége 2012. december 21.-én

Lesz vajon világvége december 21.-én? Nyilvánvalóan nem. Ha a maják képtelenek voltak megjósolni a spanyol inváziót, ami elpusztította a kultúrájukat, akkor hogyan lettek volna képesek előre látni a világvégét? (korrekció: a maja civilizációt nem a spanyolok pusztították el, pontosan ma sem tudjuk az eltűnésük okát, de a mondanivaló lényegén ez nem változtat, ezért meghagytam az eredeti szöveget)

Most tehát nem is ez a kérdés, amire válaszolni szeretnénk, hanem az, hogy vajon érdemes-e jóslással foglalkozni, és hogy vajon mi a nyerő stratégia világvége esetére. Pascal gondolatmenetét követjük, amelyben logikai bizonyítását adta, hogy az Isten-hit pusztán gazdaságossági szempontból is előnyösebb, mint a nem-hit. Egy hívő ugyanis kevesebbet veszít, ha még sincs Isten, mint egy ateista, ha mégis van. Nézzük meg tehát pusztán egyszerű logikával, ki jár jobban összességében, az, aki a világvégét jövendöli, vagy az, aki azt mondja, hogy nem fog történni semmi végzetes.

Ha tényleg világvége lesz, akkor az, aki erről prófétált, már soha nem arathatja le a dicsőséget, hogy igaza volt a jövendölését illetően, hiszen a világvégét ő sem fogja túlélni. Szintúgy, aki nem hitt a világvégében, soha sem fogja megtudni, hogy nem volt igaza, hiszen ő sem tudja a világvégét átvészelni. Így világvége esetén egyikünk sem fogja tudni, hogy végül is mi történt, hiszen mindannyian eltűnünk a lét színpadáról.

Nézzük a másik lehetőséget: nem lesz világvége. Ebben az esetben a világvégét prófétálók hatalmasat buknak, és kénytelenek lesznek elviselni a szégyent, a gúnyt és minden egyebet, ami azzal jár, hogy megpróbáltak bolondot csinálni a világból. Azok viszont, akik megmondták, hogy nem lesz semmi különleges, óriási győzelmet aratnak, és remélem, hogy több esélyt nem is adnak a másik tábornak arra, hogy ezt a poént még egyszer megpróbálják elsütni. Ha nem lesz világvége, mindannyiunknak tanulnia kell belőle, de tudom, hogy nem így fog történni. A hamis próféták hamar kiheverik majd a kudarcot, előállnak majd más jövendölésekkel, amik ugyanúgy nem fognak soha beteljesedni, mint ez a december 21.-i világvége.

Sajnos az emberek többsége vevő az ostobaságra, az újságokat, az internetes médiát is meg kell tölteni valamivel, és mi lehetne vonzóbb téma, mint a világ pusztulása. Én úgy látom, az embereket valami beteges vonzalom fűzi az ilyen apokaliptikus témákhoz, az ismeretterjesztő tévé csatornákon számtalan olyan műsor látható szinte folyamatosan („Élet az emberek után” és társai), amik a világvége ábrázolásával foglalkoznak már-már mazochista szinten. Az amerikai katasztrófa filmeket már ne is említsük: primitív történet, és a tömeges halál minél színesebb, véresebb ábrázolása jellemzi ezeket, benne egy-egy hős már-már mesebeli tetteivel.

Aztán a valóság kicsit persze más, New Orleans és New York valódi történetei messze járnak a hollywoodi álmoktól. Ne higgyünk tehát a világvége eljövetelében, ha eljön mégis, úgyis mindegy, ha pedig elmarad, legalább büszkélkedjünk vele, hogy mi bizony megmondtuk, hogy így lesz…

Megjegyzés: sajnos időközben a világvége forgatókönyvek száma eggyel nőtt, itt a koronavírus járvány, a maják, mint sok egyebet persze ezt sem látták előre.

Nyíregyháza, 2012. december 18.

Írj véleményt